Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Geen deal tussen Trump en Kim

Geen overeenkomst, geen gezamenlijk tekenmoment en zelfs geen geplande lunch op de laatste dag. De top tussen Donald Trump en Kim Jong-un is donderdag abrupt geëindigd.

“Noord-Korea wilde dat de sancties volledig geschrapt zouden worden. Maar ze konden niet helemaal denucleariseren in ruil daarvoor, dus we konden niet verder onderhandelen”, zei Trump tijdens de persconferentie na afloop. De Amerikaanse president bleef wel optimistisch over de toekomst: “Noord-Korea heeft veel potentie, ik denk dat we goede vrienden gaan worden.”

2. Trumps voormalig privé-advocaat doet een boekje open

De voormalig privé-advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, heeft tegenover het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onder ede verklaard dat hij zo’n vijfhonderd keer mensen heeft bedreigd in opdracht van de huidige president, onder wie “vervelende” journalisten. Cohen noemde Trump voor het oog van tientallen miljoenen tv-kijkers een racist, dief en bedrieger en zei dat de president helemaal niet is geïnteresseerd in het landsbelang, maar alleen maar bezig is met zichzelf promoten en rijker en machtiger worden.

Cohen vertelde dat Trump wel degelijk zakelijke belangen had in Rusland tijdens de verkiezingscampagne van 2016, voorkennis had over het lek van e-mails van de Democraten dat Hillary Clinton schade toebracht en in opdracht van Trump zwijggeld betaalde aan een porno-actrice.

Lees meer: Dit zijn de 5 grootste onthullingen die Cohen deed over Trump

3. Britse Lagerhuis stemt Labour-plan voor een zachte Brexit weg

Met 323 stemmen tegen en 240 voor is het alternatieve Brexit-plan van de Britse Labourpartij verworpen. De meerderheid van het Lagerhuis zag niks in het voorstel voor een zachte Brexit, waarbij Groot-Brittannië nog wel in de douane-unie zou blijven.

Partijleider Jeremy Corbyn sprak daarna zoals aangekondigd zijn steun uit voor een tweede Brexit-referendum om zo “een schadelijke Tory-Brexit of rampzalige no deal te voorkomen”.

4. Nederland breidt belang in Air France-KLM uit naar de gewenste 14 procent

De Nederlandse staat stopt met het aankopen van aandelen in de holding Air France-KLM. Een dag nadat minister Hoekstra van Financiën bekend maakte dat Nederland een belang van 12,68 procent had verworven in het luchtvaartbedrijf, wist de staat dat woensdag uit te breiden tot de gewenste 14 procent. Dat is net iets minder dan het aandeel van 14,3 procent van de Franse regering.

De Fransen toonden zich woedend over de geheime actie van Nederland om aandeelhouder te worden van Air France-KLM. De manier waarop dat ging was verrassend, onvriendschappelijk en totaal discutabel, liet het Franse ministerie van Financiën weten. De Franse krant Le Monde sprak zelfs van een oorlogsverklaring.

Lees meer: Is een Nederlands belang de oplossing voor de problemen bij Air France-KLM? Vier vragen

5. De failliete startup Nerdalize maakt een doorstart

De Delftse startup Nerdalize maakt een doorstart onder de paraplu van investeerder Catena uit Amsterdam, meldt RTL Z. Het innovatieve bedrijfje wil huizen verwarmen met restwarmte van computers, maar werd op 27 december failliet verklaard. Met het geld van Catena kan het ook internationaal geprezen Nerdalize verder met het realiseren van de plannen voor deze vorm van duurzame energie.

De crowdfunders die de drie jonge oprichters hebben geholpen hun bedrijf van de grond te krijgen, vissen hoogstwaarschijnlijk achter het net bij deze doorstart, laat curator Annemiek te Kiefte weten: “Zij staan achter in de rij. Eerst moeten de kosten van de curator en de partijen die zijn ingeschakeld voor de afwikkeling van het faillissement worden betaald, en de vorderingen van de fiscus en het UWV.”

6. NS geeft 200 stations een nieuwe look: Kiosk wordt Stationshuiskamer

De NS gaat nog eens tweehonderd van de in totaal 396 treinstations upgraden. Het spoorbedrijf reserveert hiervoor de komende 5 jaar 65 miljoen euro. Een van de aanpassingen in de verbouwde stations wordt de zogenoemde Stationshuiskamer die de Kiosk vervangt. Reizigers kunnen hier rustig zitten met voorzieningen als wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. In 2021 wil NS in totaal 35 van deze huiskamers hebben.

7. Groeidip voor Nederlandse economie in 2019, zelfs zonder rampzalige Brexit

De groei van de Nederlandse economie valt fors terug dit jaar naar 1,4 procent, verwachten economen van ABN Amro. Eerder gingen die nog uit van 2 procent groei in 2019. Dit heeft voornamelijk te maken een zwakkere wereldhandel die de Nederlandse export raakt en consumenten die voorzichtiger zijn met hun bestedingen. De economen van ABN Amro houden bij hun nieuwe prognose nog een slag om de arm: zo is hierin nog niet het effect van een eventuele no deal-Brexit of een escalerende handelsoorlog verwerkt.

8. Elon Musk verandert Twitter-naam in Elon Tusk

Het Twitter-gedrag van topman Elon Musk van Tesla begint steeds vreemdere vormen aan te nemen. Hij blijkt de naam van zijn account dinsdagavond laat te hebben veranderd in Elon Tusk met daarachter een emoji van een olifant. Tusk betekent slagtand in het Engels. Ook begon hij woensdagavond over ruimtewezen ET te tweeten:

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: